<b>SVAR</b>:Det er desværre en tragisk og udbredt myte, at saltvand kan redde folk fra en OD. Saltvand er ikke modgift. Man skal have modgift. Ring straks 112.<b>SVAR</b>:Dine vener (blodårer) kan være ødelagte. De har svært ved at føre blodet tilbage til hjertet. Søg lægehjælp. 
Støttestrømper vil kunne hjælpe dig.<b>SVAR</b>:Venerne er de blodårer, der fører blodet tilbage til hjertet. Blodets farve er mørkt og det løber langsomt. Vener kan man fixe i.<b>SVAR</b>:Arterierne er de blodårer, der fører blodet væk fra hjertet. Blodets farve er lyst og der er tryk på. Man kan mærke pulsen i dem, derfor kalder man dem også pulsårer. At fixe i en arterie kan være farligt. Man kan få koldbrand, miste hænder, arme og ben. Hvis man er meget uheldig, kan man risikere at forbløde.<b>SVAR</b>:Veneklapper er som små ”låger” i venerne, der sørger for, at blodet løber den rigtige vej tilbage mod dit hjerte. <b>SVAR</b>:Han har fået en OD. Han må have fået noget opkast galt i halsen. Når nogen begynder at lave gurgle- eller boblelyde, skal du lægge dem om på siden i nato-stilling. 
Så skal du straks ringe 112, selvom det ser ud som om de trækker vejret.<b>SVAR</b>:Du skal sørge for ikke at stå stille for længe ad gangen. 
Men når du står, er det en god idé at vippe fra flad fod og op på tæerne. Støttestrømper kan hjælpe dig. Når du sover, er det godt at ligge med flere puder under fødderne. 
Sid med benene oppe så meget som muligt, så løber blodet lettere tilbage mod hjertet.<b>SVAR</b>:Sår kan have svært ved at hele af flere grunde. Dårligt blodomløb, dårlig kost og bakterier. Såret skal have ro og holdes rent med vand og sæbe. Det skal have en beskyttende, ren forbinding og skiftes ofte. Det er en myte, at sår skal have luft. Opsøg en læge eller en sygeplejerske og få gode råd.
<b>SVAR</b>:Det kan der være mange grunde til. Måske var stoffet meget stærkere end det plejer at være. Selvom man køber stof samme sted hver gang, kan styrke og kvalitet variere meget. For at undgå en OD kan du skyde halvdelen, vente og så mærke om du kan tåle at skyde resten ind.<b>SVAR</b>:Allerede efter en uge uden heroin er det som at fixe for første gang. Tag derfor kun en lille smule, skyd lidt ad gangen. 
Gør det aldrig alene.<b>SVAR</b>:Allerede efter en uge uden heroin er det som at fixe for første gang. Tag derfor kun en lille smule og skyd lidt ad gangen.
Gør det aldrig uden at have en rimelig fornuftig<b>SVAR</b>:Hjernen holder op med at give besked om, at man skal trække vejret. Man kan hverken gå eller slå en OD væk. 
Der skal modgift til. Ring straks 112.<b>SVAR</b>:Hvis du blander forskellige stoffer, vil stofferne hver især virke stærkere, end hvis du tager dem hver for sig. Stofferne forstærker hinanden. Man kan sige, at 2+2=5.<b>SVAR</b>:Ring 112 med det samme. 
Læg personen på siden - aldrig på maven. Bliv hos personen til ambulancen kommer, hvis det er muligt<b>SVAR</b>:Du har fået en bakterie ind i blodet. Bakterier kan godt lide at sætte sig på hjerteklapperne. Urene stoffer og dårlig fixe-hygiejne øger risikoen for bakterier i blodet.
<b>SVAR</b>:Bakterier er bittesmå ”dyr”, man ikke kan se med øjet. De findes overalt. Når de er, hvor de må være, gør de ingen skade. Men hvis de kommer ind i kroppen fra f.eks. en dårlig tand eller et fix, kan de gøre skade. 
Husk at bruge spritserviet inden du fixer.<b>SVAR</b>:Et virus er meget lille. Man kan ikke se det med øjet. De findes overalt. For det meste gør de ingen skade, men nogle af dem kan give sygdomme som f.eks. influenza, leverbetændelse og hiv.<b>SVAR</b>:Hvis du bruger heroin, metadon eller andre opioider (som er
den samlede betegnelse for smertestillende morfin og morfinlignende præparater) kan det være årsagen. 
Opioider nedsætter bevægelsen i tarmene. 
Det hjælper, hvis man får motion og drikker masser af vand - helst 3 liter (vand, saft eller sodavand) om dagen. 
Nogle har også brug for medicin mod forstoppelse.<b>SVAR</b>:Der er ikke noget, der hedder ”lymfechok”. 
Du har sikkert fået en allergisk reaktion. Stoffet kan være blevet ”cuttet” med noget, du ikke kunne tåle.<b>SVAR</b>:Du kan have svamp. Det er irriterende, men ikke farligt. Du skal sørge for, at dine fødder er rene og tørre. Strømper og sko skal også være tørre. 
Undgå at have sko på døgnet rundt. Du kan købe noget salve på apoteket. 
Et gammelt husgeråd anvender Atemon mod fx fodsvamp – det er let  tilgængeligt, men det sikreste er at gå til læge.<b>SVAR</b>:Du har fået bakterier ind i kroppen. Bakterierne sætter sig fast og kan blive til en byld. Hvis den ikke går væk af sig selv, skal den skæres af en læge. 
Det kan være virkelig farligt at gøre det selv. Især hvis bylden sidder tæt ved store blodårer eller nerver.<b>SVAR</b>:Benet hæver, gør ondt og bliver varmt. Det gør ondt, når man trykker bag på underbenet eller i lysken. 
Det er alvorligt. Søg straks læge.<b>SVAR</b>:Det kan være Rosen. 
Rosen er en betændelse i huden, som skal behandles med penicillin. Det kan være alvorligt. Søg straks læge.<b>SVAR</b>:Heroin, metadon og andre opioider har bl.a. den virkning, at man bliver tør i munden, fordi der kommer mindre spyt. Spyttet er mundens eget rensesystem. Jo mindre spyt, jo flere huller i tænderne. For at undgå at få dårlige tænder, er det vigtigt at spise sundt, få vitaminer og børste tænderne ofte. Brug masser af sukkerfrit tyggegummi og gå til tandlæge hvert halve år.<b>SVAR</b>:Vær god ved din lever. Hvis du sparer på sprutten, er det et stort skridt i den rigtige retning.<b>SVAR</b>:Nej. Kvinder har mere fedt under huden end mænd. Kvinder kan derfor have sværere ved at ramme venerne. Når man må stikke flere gange for at ramme, får man hurtigere skader under huden. Det kan med tiden gøre det endnu sværere at ramme venerne.<b>SVAR</b>:Mennesker er forskellige. Måske har de bare været heldige. Måske har de været gode til at passe på. En god fixeteknik kan forlænge venernes levetid.<b>SVAR</b>:Når man drikker meget alkohol, kan kroppen få svært ved at optage vitaminer og man har derfor brug for ekstra. 
Man kan få forskellige sygdomme på grund af mangel på vitamin. Prøv om du kan få spist lidt sund mad og husk at tage vitaminer hver dag. Især B-vitaminer er vigtige. 
Tal eventuelt med din læge om det.<b>SVAR</b>:Hvis man drikker meget, kan man desværre ødelægge de nerver, der løber ud til fingre og tæer. Der er ikke så meget at gøre ved det, men tag en snak med din læge alligevel og prøv at drikke lidt mindre for at undgå, at det bliver værre. 
Det kan eventuelt hjælpe at tage B-vitamin.<b>SVAR</b>:Uden at oplyse dit navn, kan du f.eks. ringe til Familieambulatoriet på Hvidovre Hospital, tlf. 36 32 26 40 og prøve at få svar på dine spørgsmål. 
Det er en god idé at gøre det hurtigst muligt. Hvis du vælger at få barnet, skal du meget hurtigt i en stabil medicinsk behandling. Fosteret kan nemlig tage skade af forskellige stoffer og kan hverken tåle at være påvirket eller abstinent.<b>SVAR</b>:Måske er du gravid? Du kan købe en test på apoteket eller gå til læge. Man kan godt blive gravid, selvom man ikke har menstruation. Menstruationen kan dog også stoppe af andre grunde, f.eks. et stresset liv, vægttab eller sygdom. 
Det er vigtigt, at du bliver undersøgt af en læge.<b>SVAR</b>:Nej. Man kan godt blive gravid, selvom man ikke har menstruation. Men det er vigtigt, at din kæreste går til læge og bliver undersøgt. At man ikke har menstruation, kan være tegn på sygdom i underlivet.<b>SVAR</b>:Man kan få en p-pille indsprøjtning hver 3. måned eller få lagt en p-stav ind under huden hvert 3. år. Holder man op med at få indsprøjtningerne eller får man fjernet p-staven, kan man kort tid efter igen blive gravid. Tal med din læge om, hvad der vil være bedst for dig. 
Men kondom er det eneste, der beskytter både mod graviditet, kønssygdomme, hiv og leverbetændelse.<b>SVAR</b>:Ja. Det hedder en p-stav og den skal lægges ind under huden af en læge. Den er bare lidt dyr, men du kan prøve at søge om penge til den gennem din sagsbehandler. 
Men kondom er det eneste, der beskytter både mod graviditet, kønssygdomme, hiv og leverbetændelse.<b>SVAR</b>:Man får ”kokse-fod” eller ”drop-hånd”, når en bestemt nerve i ben eller arm har været klemt for længe. Det kan ske, når man sover tungt eller kokser i en længere periode, hvor man ikke bevæger sig. 
Som regel går det over, men det kan tage flere måneder.<b>SVAR</b>:Nej. Det er en myte. Det er ikke syren, der ødelægger tænderne. Heroin er en slags morfin. Morfin har også den virkning, at man bliver tør i munden, fordi der kommer mindre spyt. Spyttet er mundens eget rensesystem. Jo mindre spyt, jo flere huller i tænderne. For at undgå at få dårlige tænder, er det vigtigt at spise sundt, få vitaminer og børste tænderne ofte. Brug masser af sukkerfrit tyggegummi og gå til tandlæge hvert halve år.<b>SVAR</b>:Fix aldrig alene. Læg en OD-plan med dem du fixer sammen med. Skyd kun lidt ad gangen – især hvis du ikke har taget så meget heroin i den sidste tid eller hvis stoffet kommer fra en ny ”connection” eller et nyt parti.<b>SVAR</b>:Kontakt din sagsbehandler og bed om et tandlægekort.<b>SVAR</b>:Uden at oplyse navn og cpr. nr. kan du kontakte kommunen og få rådgivning. Du kan også ringe til Sex og Samfunds Præventions- og Rådgivningsklinik (33 13 91 13) eller kontakte din læge. Eller du kan ringe til Gadejuristens Mødregruppe på 20 34 70 36. Offentlige myndigheder, og private der udfører opgaver for det offentlige (fx væresteder), har pligt til at underrette kommunen om stofbrugeres graviditet.<b>SVAR</b>:Du har ret til at få en abort frem til udgangen af 12. graviditetsuge. Du skal henvises til abort af en læge. Kontakt din læge eller Sex og Samfunds Præventions- og Rådgivningsklinik (33 13 91 13).<b>SVAR</b>:Du skal skannes for at man kan finde ud af, hvor langt du er henne. Inden udgangen af 12. graviditetsuge har du ret til at få en abort. Er du længere henne, kan abortsamrådet give tilladelse til abort, hvis der er særlige grunde til det. 
Kontakt din læge, Sex og Samfunds Præventions- og Rådgivningsklinik (33 13 91 13) eller Familieambulatoriet på Hvidovre Hospital (36 32 26 40.).
<b>SVAR</b>:Når man er under 18 år, skal ens forældre underskrive ansøgningen om abort. Hvis dette ikke kan lade sig gøre, kan man søge abortsamrådet om tilladelse til abort. Kontakt din læge eller Sex og Samfunds Præventions- og Rådgivningsklinik (33 13 91 13). <b>SVAR</b>:Jo. Man kan også få en såkaldt medicinsk abort, men kun inden for de første 9 uger af graviditeten. Her får man noget medicin, som får livmoderen til at trække sig sammen og udstøde det befrugtede æg.<b>SVAR</b>:P-staven forhindrer ægløsning og sørger for, at sædcellerne ikke kan komme ind i livmoderen. Den virker straks, den er sat ind og tre år frem. Den kan give blødningsforstyrrelser. 2 ud af 10 holder helt op med at bløde eller bløder mindre, mens 1 ud af 10 bløder mere eller oftere.<b>SVAR</b>:Der er flere andre muligheder. Du kan bruge kondom, der også beskytter mod hiv og kønssygdomme. Du kan bruge p-plaster, som kun skal skiftes en gang om ugen eller p-ring, som skal skiftes hver tredje uge.<b>SVAR</b>:Ægløsningen skal nok komme i gang igen, men det kan tage lidt tid, før den er helt stabil. Fra den sidste p-sprøjte til graviditet går der i gennemsnit ca. 9 måneder. 
Efter p-stav kan man blive gravid med det samme.<b>SVAR</b>:De forhindrer ægløsning. Skulle et æg alligevel løsne sig og blive befrugtet, sørger p-pillerne for, at det befrugtede æg ikke kan sætte sig fast i livmoderen. 
Og så gør p-piller det meget svært for sædceller overhovedet at komme ind i livmoderen.  <b>SVAR</b>:Man skal tage den, straks man opdager, at man har glemt den. Også selv om man så kommer til at tage to piller på samme dag. Er der gået mere end 12 timer fra man skulle have taget p-pillen, skal man også bruge kondom de næste 7 dage sammen med p-pillerne. Tag en graviditetstest, hvis blødningen ikke kommer i pausen.<b>SVAR</b>:Hvis du er begyndt på den første menstruationsdag, virker de med det samme. Begynder du på enhver anden dag, skal du bruge kondom de næste 7 dage sammen med pillerne.<b>SVAR</b>:Nej. En p-stav ligger, hvor den bliver lagt ind. Og den skal ikke længere ind, end at man stadig lige kan mærke den under huden. Det kan være en god idé at finde en læge, som har erfaring med at lægge p-stave. Hvis man ikke kan mærke den længere, er det som regel fordi, man har taget på i vægt, så den dækkes af mere fedtlag under huden.<b>SVAR</b>:Der kan være mange grunde til at menstruationen holder op, f.eks. graviditet. Man bør blive undersøgt af en læge, hvis det sker. Men 2 ud af 10 får færre blødninger – eller holder helt op med at bløde med p-stav.  <b>SVAR</b>:Hvis man pludselig holder op med at have menstruation, bør man blive undersøgt af en læge. Der kan være mange grunde til det, f.eks. graviditet. En anden grund kan være, at man har fået en p-stav. Nogle får nemlig færre blødninger, eller holder helt op med at bløde, når de får en p-stav. Hvis det er p-staven, som er årsagen, er der ikke noget galt med hende.<b>SVAR</b>:Man kan faktisk godt tage p-piller ud i en køre, uden at det betyder noget for kroppen. Den blødning man har i de 7 dages p-pille pause, er ikke en rigtig menstruation. Den kaldes en bortfaldsblødning. Man får kun rigtig menstruation, hvis man har haft ægløsning forinden. Og p-piller forhindrer jo ægløsning.  Det er ikke alle, der kan undgå at komme til at bløde, selvom de springer pausen over.<b>SVAR</b>:P-ringen er en blød plastikring, der virker ligesom p-piller. Ringen sættes op i skeden og skal blive siddende i 21 dage. Så tager man den ud og smider den væk. Syv dage senere sætter man en ny p-ring op, som skal blive siddende i 21 dage og så videre. Man kan også springe pausen over.<b>SVAR</b>:P-plasteret er et tyndt plaster, der virker ligesom p-piller. 
Man sætter det fast på huden på enten balderne, maven, overkroppen eller overarmene. Det skal skiftes en gang om ugen.<b>SVAR</b>:P-sprøjten forhindrer ægløsning og sørger for, at sædcellerne ikke kan komme ind i livmoderen. Skulle et æg alligevel løsne sig og blive befrugtet, forhindrer p-sprøjten, at det sætter sig fast i livmoderen. 
Man skal have en indsprøjtning hver 3. måned. Nogle småbløder hele tiden, men andre holder helt op med at bløde.
<b>SVAR</b>:Det er ikke så enkelt, at en graviditet er vejen ud af stofafhængighed. Ikke alle forbliver stoffrie af den grund. 
Men bliver man gravid, og vælger man ikke at få abort, er det selvfølgelig en rigtig god lejlighed til at gøre et forsøg.<b>SVAR</b>:Der er mange gode grunde til at blive stof- og medicinfri, før man bliver gravid. Fosteret kan tage skade af forskellige stoffer og kan desuden ikke tåle, at du skifter mellem at være påvirket og abstinent. Det er særligt skadeligt, hvis man drikker alkohol under graviditeten.<b>SVAR</b>:Når man får et negativt svar på en hiv-test, så ved man kun, at man ikke var smittet tre måneder før testen blev taget og tiden før det. Man kan dog være blevet smittet siden – eventuelt helt op til samme dag hvor testen blev taget.<b>SVAR</b>:Man må ikke åbne pakken med negle, tænder eller skarpe genstande. Kondomet skal være på fra start til slut af samlejet. Sørg for, at der ikke kommer luft ind i kondomet, når du ruller det på. Kommer du til at vende det forkert, så tag et nyt. Hold om kondomet bagefter, mens pikken stadig er lidt stiv, så spermen bliver inde i kondomet. Brug masser af vandbaseret glidecreme. Brug aldrig vaseline eller olie, da dette kan opløse kondomet.<b>SVAR</b>:Man siger, at kondom giver 97 % sikkerhed for, at man ikke bliver gravid. Men så skal man også bruge det rigtigt og være tilstrækkeligt fugtig i skeden under samlejet. Brug eventuelt vandbaseret glidecreme. Måske er det en god idé også at bruge p-ring, p-stav eller p-plaster? Bruges kondom sammen med en anden metode, er risikoen for uønsket graviditet meget lille.<b>SVAR</b>:Du kan ringe til Sexlinien på tlf. 70 20 22 66, mandag til fredag fra kl. 15-17. Du kan også kontakte Sex & Samfunds Præventions- og Rådgivningsklinik, mandag, tirsdag og torsdag fra kl. 15-16 på tlf. 33 13 91 13. Klinikken ligger på Rosenørns Allé 12, st., Kbh. V og har åbent de samme dage fra kl. 16-19.<b>SVAR</b>:Prøv straks at tisse eller presse, som om at du skal tisse, men forsøg ikke at skrabe, skylle eller tørre sæden ud med tamponer, køkkenrulle eller andet. Det vil bare gøre risikoen for smitte med hiv eller kønssygdomme større. 
Kontakt din læge og bliv undersøgt for smitte. Du kan købe nødprævention i håndkøb på apoteket, der kan stoppe en graviditet. Den skal tages hurtigst muligt og senest 72 timer (3 døgn) efter, at kondomet er sprunget.<b>SVAR</b>:Ja, du kan godt blive gravid. Ægløsning sker altid forud for en menstruation. Du kan aldrig vide, hvornår din ægløsning går i gang igen, og derfor kan du blive gravid, selv om du ikke har haft menstruation i lang tid. Derfor skal du eller din partner bruge prævention, selvom du ikke har menstruation.<b>SVAR</b>:Man kan faktisk godt tage p-piller ud i en køre uden at det betyder noget for kroppen. Den blødning man har i de 7 dages p-pille pause, er ikke en rigtig menstruation. Den kaldes en bortfaldsblødning. Man får kun rigtig menstruation, hvis man har haft ægløsning forinden. Og p-piller forhindrer jo ægløsning.  Det er ikke alle der kan undgå at komme til at bløde, når de springer pausen over.<b>SVAR</b>:Man kan faktisk godt springe pausen med blødning over - både med p-piller, p-plaster og p-ring, uden at det betyder noget for kroppen. Den blødning man har i de 7 dages p-pille pause, er ikke en rigtig menstruation. Den kaldes en bortfaldsblødning. Man får kun rigtig menstruation, hvis man har haft ægløsning forinden. Og hormonerne forhindrer jo ægløsning. Det er ikke alle der kan undgå at komme til at bløde, når de springer pausen over.
Stofferne
Smitterisiko
Kroppen
Fixeteknik
Rettigheder
Psyken
Historie
Mixtur
J Key Cards udviklet af:

Copyright tilhører Gadejuristen. Læs mere om brug af det udgivne materiale på gadejuristen.dk
Hosted by Surftown | Powered by Drupal by Nullsmith.dk | Layout by Den Anden Natur